Home
Ons aanbod

Aankoop

Verkoop
Links
Contact


Financiering

Sommigen gaan voor de zon, anderen voor de rust en ruimte en weer anderen voor het avontuur. Steeds meer Nederlanders emigreren. Sinds 2003 is het aantal emigranten zelfs groter dan het aantal mensen dat naar Nederland toe komt, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Inmiddels vertrekken meer dan 100.000 mensen per jaar voorgoed naar het buitenland.

Emigreren is een grote stap. Hagelslag, stroopwafels en andere onmisbare Nederlandse producten zijn snel ingepakt. Maar emotioneel en ook financieel vergt zo'n verhuizing wel wat meer voorbereidingstijd. Er moet van alles worden geregeld. Van de verzekeringen tot het pensioen. En van een nieuwe baan tot een nieuw onderkomen. Vooral bij de financiering van het nieuwe huis komt veel kijken. Alleen al omdat elk land weer andere regels heeft.

Wordt u huiseigenaar in Frankrijk, dan krijgt u vooral te maken met allerlei (afwijkende) Franse wettelijke en vooral ambtelijke regels. En in alle gevallen krijgt u te maken met andere wetgeving rondom huwelijk en relatie, vermogen en erfrechtregels.

Waar u zeker op moet letten, is de hypotheekrenteaftrek. De rente is volgens Nederlandse regels geheel of gedeeltelijk aftrekbaar als u een inkomen in Nederland hebt en hier belasting betaalt. Uw nieuwe onderkomen moet dan wel uw eerste huis zijn, bedoeld voor permanente bewoning. Gaat het om een tweede huis, dan zijn de rentelasten niet aftrekbaar. Maar u mag als belastingplichtige in Nederland wel de hypotheekschuld in mindering brengen op het vermogen waarover u vermogensrendementheffing betaalt.

Zo zijn er nog veel meer zaken waarop u bedacht moet zijn bij een verhuizing naar het buitenland. Het scheelt een hoop tijd en stress als u van tevoren in Nederland een hypotheek afsluit bij een bank die de regels kent en waarmee u gewoon in het Nederlands kunt communiceren. En het is een prettig idee om uw hypotheek al voor vertrek te hebben afgehandeld. Dan kunt u in uw nieuwe thuisland al uw aandacht richten op alle andere zaken die nog moeten worden geregeld.

De deskundige adviseurs van de bank kunnen u alles vertellen over de financiële, fiscale en juridische consequenties van een buitenlands avontuur. Maar ook over de formaliteiten waarmee u te maken krijgt, en zelfs over het belang van sociale integratie: vertrouwd raken met de nieuwe taal en cultuur en het plaatselijke leven. Ook kunnen zij u in contact brengen met een notaris die bekend is met de valkuilen en problemen in het land waar u naartoe verhuist. Zo kunt u goed voorbereid en met een hypotheek op maat naar het buitenland vertrekken.

Kortom, wilt u Nederland voorgoed achter u laten? Neemt dan niet alleen stroopwafels en hagelslag mee, maar laat u ook goed adviseren over uw hypotheek.

Tips

- Gaat u zelf een huis bouwen in het buitenland? Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de regels. Let ook op de verschillen in bouwstijl en -kwaliteit.

- Gaan uw kinderen mee? Informeer naar de kosten van scholing en kinderopvang. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn de kosten veel lager dan in Nederland.

- Raadpleeg uw ziektekostenverzekeraar. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel gelden er andere regels voor onder meer gezinsleden die niet werken of in het nieuwe land gaan werken.

- Verdiep u goed in de fiscale en juridische aspecten, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, de notaris of een belastingadviseur.

- Neemt u uw auto mee, let dan op de regels voor registratie en verzekering.
 


 
 
       
 
 
  © frankrijkmakelaar.nl Freelance web designer